Web preglednik 2023 …

Najsigurniji su web preglednici 2022. godine

Najsigurniji su web preglednici 2022. godine bili...

Svaki korisnik interneta sigurno ima svoj omiljeni web preglednik. Brzina je ono što u web pregledniku obično stavljamo na prvo mjesto. Međutim, prilikom odabira web preglednika trebali biste posvetiti pažnju i tome koji preglednik nudi bolju sigurnost i privatnost od drugih. Kako biste se lakše odlučili koji ćete preglednik koristiti u budućnosti, pripremili smo popis najsigurnijih web preglednika 2022. godine prema našem izboru.

Što bi vam sigurni web preglednik trebao ponuditi?

Pored skoro bezbrižnog pregledavanja weba, sigurni web preglednik će vam također pomoći da zaštitite podatke i spriječite da drugi ne gledaju vašu aktivnost. Dakle, ako želite pronaći najbolji web preglednik za svoj uređaj, morate uzeti u obzir privatnost i brzinu preglednika. Iako mnogi popularni preglednici nude oboje, nažalost, svi nisu jednostavni za uporabu. Da bi vam olakšali odluku, evo liste sedam najsigurnijih preglednika 2022. godine:

 

Brave

Web preglednik Brave ima ugrađenu blokadu oglasa i pratitelja te pruža vrlo brzo iskustvo pregledavanja. Braveova funkcija “Shields” automatski blokira sve oglase i pratitelje uključujući i ona dosadna YouTube oglasa. To mu omogućava da učita mnoga web mjesta brže od drugih preglednika na ovoj listi.

Funkcija Shields također pruža dodatnu zaštitu blokirajući zlonamjerna web skripta koja mogu napasti vaš uređaj. Ova funkcija također automatski nameće veze HTTPS preko HTTP (kad je to moguće). Dok HTTPS web mjesta koriste sigurni šifrirani protokol za zaštitu korisničkog prometa, HTTP nezaštićena web mjesta imaju više sigurnosnih ranjivosti.

Brave se također ističe time što pruža poboljšanja u usporedbi s preglednicima poput Chromea i Edgea tako da uključuje tehnologiju Tor u način privatnog pregledavanja. Na primjer, kada uključite privatno pregledavanje, vaš promet je šifriran preko Tor mreže što osigurava da je vaše pregledavanje skriveno ne samo od drugih korisnika vašeg uređaja već i od vašeg pružatelja internet usluga i drugih mrežnih pratitelja.

Web preglednik Brave posvećen je i onima koji su opsjednuti kriptovalutama, jer ima ugrađenu tzv. kripto-novčanicu koja se nalazi na ikoni koja se nalazi u desnom gornjem kutu preglednika.

Web preglednik Brave zanimljivo je kompatibilan s proširenjima iz Chrome web trgovine. Prilikom rada s preglednikom potroši vrlo malo memorije računala, što ga čini pogodnim i za one malo slabije i starije uređaje.

Web preglednik Brave podržava sljedeće operativne sustave: Windows, MacOS, Linux, Android i iOS.

Mozilla Firefox

Web preglednik Firefox se smatra jednim od najsigurnijih i najpopularnijih preglednika u svijetu koji istovremeno pruža i mnogo privatnosti.

Firefox pruža skup funkcija sigurnosti koje će cijeniti svaki korisnik interneta: zaštita od lažnog predstavljanja i zlonamjerne programske opreme, blokiranje veb stranica sa napadima i upozoravanje korisnika kada veb stranica pokušava da instalira dodatke.

Firefox je relativno lagan i siguran preglednik u usporedbi sa svojim konkurentima. Firefox također pruža mogućnost “Blokiranje sadržaja” koja korisnicima omogućuje blokiranje svih pratitelja koje preglednik otkrije.

Web preglednik Firefox podržava sljedeće operativne sisteme: Windows, MacOS, Linux, Android i iOS.

DuckDuckGo Privacy Browser

Web preglednik DuckDuckGo Privacy Browser je sigurni preglednik, dizajniran posebno za uređaje Android i iOS. Smatra se preglednikom pristupačnim privatnosti, budući da umjesto pračenja korisničkih podataka za prilagodbu oglasa, kao što to čini Google, DuckDuckGo ne prati korisnika, već stvara oglase isključivo na temelju rezultata pretraživanja. DuckDuckGo ima skup ključnih funkcija “Privacy Essentials”. One uključuju:

  • Ugrađeno blokiranje pratitelja.
  • Obvezno HTTPS kada je to moguće.
  • Ocjene Privacy Grade web stranice.
  • Privatni pretraživač.
  • Brisanje svih podataka pregledavanja jednim dodirom (“Gumb za požar”).

Web preglednik DuckDuckGo Privacy Browser podržava sljedeće operativne sustave: Android i iOS

Google Chrome

Web preglednik Googleov Chrome je najpopularniji preglednik na svijetu i to s dobrim razlogom, jer je dostupan za svaku veću platformu i pruža odličan korisnički sučelj i tisuće korisnih proširenja. Brže nego ikoji drugi razvojni tim Chrome tim Googla ažurira i popravlja sigurnosne propuste, napade hakera, pogreške u pregledniku i sigurnosne rupe koje se mogu iskoristiti.

Sigurno pregledavanje se u Chromu dnevno ažurira i može otkriti više web lokacija s lažnim predstavljanjem nego bilo koji drugi preglednik. Koristi i funkciju koja sprečava da zlonamerni web skripte i invazivni pratitelji ukradu vaše podatke ili prodru u vaše uređaje.

Međutim, preglednik Chrome ima i zadano postavljanje za prikupljanje korisničkih podataka.

Web preglednik Chrome podržava sljedeće operativne sisteme: Windows, MacOS, Linux, ChromeOS, Android i iOS.

Microsoft Edge

Web preglednik Microsoft Edge mnogo je bolji od svojeg prethodnika Internet Explorer. Temelji se na Chromiumu, vrlo je jednostavan za uporabu i ima dobra sigurnosna alata, kao što je Edge alat za sprečavanje lažnog predstavljanja SmartScreen, koji koristi Microsoftov vlasničku tehnologiju za otkrivanje lažnog predstavljanja.

Edge također omogućuje tri razine blokiranja pratitelja – osnovnu, uravnoteženu i stroge. Posljednja blokira većinu pratitelja i kolačića, uključujući i one koji su ponekad potrebni za rad web stranice. Kao i Chrome i Firefox, Edge podrazumijeva podršku za DNS preko HTTPS za veću privatnost korisnika tijekom pregledavanja.

Web preglednik Edge podržava sljedeće operativne sustave: Windows, MacOS, Linux, Android i iOS.

Tor

Iako je Tor web preglednik najbolji kada je u pitanju privatnost korisnika, nije tako brz kao većina njegovih konkurenata. Njegova funkcija “onion routing” skriva vaš IP adresu tako da sve web promet preusmeri preko više šifriranih poslužitelja. Tor skriva aktivnost korisnika od pružatelja internetskih usluga, hakera, praćenja i čak od vlada. Poznato je da je NSA (Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a) u otkrivenim dokumentima Edwarda Snowdna govorila o tome da ne mogu prodrijeti u mrežu Tor. Web preglednik Tor je u nekim zemljama koje cenzuriraju internet zabranjen, jer korisnicima omogućuje neograničen pristup internetu.

Tor se također ističe po tome što ima jednu od najmanje invazivnih politika prikupljanja podataka, jer ih koristi samo za procjenu rada preglednika.

Iako je Tor Browser nevjerojatno siguran, njegova tehnologija usporava vašu internetsku vezu i slično kao kod korištenja VPN-a, brzina vaše veze se smanjuje. Ako imate dobru internetsku vezu i ne smeta vam malo smanjenje brzine zamjenom za visoku sigurnost, Tor je pravi web preglednik za vas.

Tor web preglednik podržava sljedeće operacijske sustave: Windows, MacOS, Linux i Android.

Opera

Opera web preglednik postoji već dugo i stvorila si je malu, ali vjernu bazu obožavatelja. Među ostalim, bio je prvi preglednik s ugrađenim VPN-om. Brz je, lagan i siguran preglednik koji se može natjecati s funkcijama poput Google Chromea i Mozilla Firefoxa.

Opera blokira oglase i uklanja funkcije praćenja oglasa te ima funkciju koja određuje razinu sigurnosti WiFi mreže, što je odlično za one među korisnicima koji često koriste javni WiFi.

Za preglednik Opera bi se moglo reći da je brz i jedan od sigurnijih i privatnijih preglednika na tržištu, ali za svoje funkcioniranje troši prilično mnogo memorije.

Opera web preglednik podržava sljedeće operativne sustave: Windows, MacOS, Linux, Android i iOS.

UPOZORENJE! Sigurni web preglednik ne znači 100% zaštite!

Sigurnosna zaštita ugrađena u web preglednik je u većini slučajeva dobra, ali vas ne može zaštititi od širokog raspona cyber prijetnji s kojima se korisnici susreću već 2022. godine i sigurno će se susretati i u 2023. godini.

Samo najbolji antivirusni programi na tržištu pružaju dovoljnu zaštitu od naprednih cyber prijetnji, zlonamjernog softvera, hakerskih napada, lažnog predstavljanja, krađe identiteta, preuzimanja podataka i web praćenja.

Uređaji s operativnim sustavom Windows, macOS i Android su sve više ugroženi i zbog toga trebaju kvalitetnu antivirusnu i sigurnosnu zaštitu.

Najsigurniji i najbolji internet preglednik za 2023. godinu je...

Svi internet preglednici koji su bili uključeni u naš test bili su vrlo dobri, ali svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Što se tiče sigurnosti, koja smo posebno ispitivali u našem testu, možemo s pouzdanjem reći da su svi navedeni internet preglednici dovoljno sigurni za naše pretraživanje i rad na internetu, a ako pored sigurnosti želimo i što više privatnosti, onda su svakako najbolji izbor Brave i Firefox, naravno u kombinaciji s dobrim antivirusnom zaštitom.

Antivirusi